הזעת יתר
הזעת יתר (ה"י), כשמה כן היא, מצב שבו ההזעה היא חריגה בכמותה והיקפה לעומת הצפוי והדרוש מתפקוד רגיל של מערכת ההזעה בעור. ההזעה חשובה בעיקר לשמירה על חום הגוף ולמניעה של התחממות יתרה, אך היא אינה אמורה להפריע ליכולת התפקוד והמגע עם הסביבה. ה"י מהווה בעייה תפקודית מוכרת בכל העולם וקיימים אירגוני חולים ורופאים העוסקים בתחום (קישור לאתר החברה הבינלאומית להזעת יתר). ה"י יכולה להשפיע על איכות החיים. היא עלולה לגרום למבוכה ותסכול, להשפיע על יכולת הסובל לבצע משימות שגרתיות ועלולה לגרום לסיכונים מקצועיים בעבודות מסויימות. קיימים 3 סוגים של ה"י: ה"י ראשונית מקומית, ה"י בלתי מוסברת כללית ו- ה"י כללית משנית.

הזעת יתר ראשונית מקומית היא מצב רפואי אמיתי שאינו קשור לתרופות או בעיה רפואית אחרת.

היא מופיעה באזורים מסוימים בגוף (מקומית) ובד"כ בשני צידי הגוף באופן סימטרי. המקומות

הנפגעים בשכיחות הרבה ביותר הם כפות הידיים, כפות הרגליים, בתי השחי, הקרקפת והפנים.

לרוב מופיעה לראשונה בגיל הילדות או ההתבגרות ומתבטאת בהופעה של הזעת יתר ניכרת בכפות

הידים והרגלים לפחות אחת לשבוע כאשר הסובל ער. בחלק מהמקרים קיים מרכיב תורשתי. חומרת

הזעת היתר ניתנת לסיווג ע"פ מדד מוסכם.

הזעת יתר בלתי מוסברת כללית גם היא מהווה מצב רפואי אמיתי שבו אזורי גוף נרחבים מזיעים.

מצב זה מטופל לרוב בתרופות פומיות אך מהווה אתגר קשה ביותר לטיפול. הזעת יתר כללית משנית יכולה להגרם ע"י מצב רפואי כגון בלוּת בנשים, פעילות יתר של בלוטת התריס, סוכרת (פגיעה עצבית אוטונומית) ומצב אחרי אירוע מוחי. תרופות (כגון תרופות ליתר לחץ דם או נוגדות דיכאון), מאמץ וחום גורמים גם הם לה"י יתר כללית משנית. בשונה מה"י ראשונית, ההזעה מערבת שטחי גוף נרחבים ויכולה להופיע גם תוך כדי שינה. במצב זה צריך להבדק ולעבור בירור ע"י רופא העור כדי לזהות את הגורם לטפל בו.

 

מדוע לטפל בהזעת יתר ראשונית?

ה"י יכולה להשפיע על איכות החיים ולגרום להפרעה ביכולת לעבוד ולקחת חלק בפעילויות חברתיות. היא עלולה לגרום למבוכה רגשית ולבידוד חברתי ולערעור נפשי עד כדי חרדה ודכאון. בנוסף, הפגיעה הפיזית עלולה לגרום לאי נוחות, גירויי עור ואף לזיהומים חיידקיים ופטרייתיים.

 

כיצד מטפלים בה"י ראשונית?

נוגדי הזעה - תכשירים אלו זמינים עם וללא מרשם ומורכבים מתרסיסים, קרמים, ג'לים וכדורי מריחה המפחיתים הזעה. המרכיב השכיח הוא מלח של אלומיניום כלוריד הקסה-הידראט וכן מלחים על בסיס גלוטראלדהיד. יש למרוח על האזורים המעורבים לפני השינה, כאשר העור יבש, ולשטוף בבוקר. לעיתים חסימה עם ניילון משפרת את התוצאות.

 

Iontophoresis – טיפול זה מיועד בעיקר לכפות הידיים והרגליים והחולים נדרשים להשרות את האיברים בצלחת רדודה מלאה מים. ניתן לטפל גם בבתי השחי ע"י אביזר מיוחד. מכשיר רפואי מעביר במים זרמים חלשים. הטיפול מבוצע אחת ליומיים למשך 3-4 שב' עד להשגת הקלה וירידה בהזעה. לאחר השגת השיפור יש לבצע טיפולים נוספים לשמירה על ההשפעה. הטיפול מתבצע בבית החולה. בהמלצה רפואית ניתן להזמין מכשירים כאלה באמצעות רשת האינטרנט.

 

רעלן הבוטולינום מסוג A – תמיסה מהולה של הרעלן מוזרקת ע"י רופא העור לאזורי ה"י (בתי השחי, כפות הידיים או הרגליים) בסדרה של זריקות במרחק של כ- 1-1.5 ס"מ אחת מהשנייה. הרעלן חוסם את שחרור המתווך העצבי המפעיל את בלוטות הזיעה (אצטילכולין) וכך גורם לעצירת ההזעה לתקופה שבין 4-8 חודשים. נחוצים טיפולים חוזרים לשמירה על ההשפעה. בהזרקה לכפות ידיים ורגליים דרושה הרדמה יעילה של האזור שכן ההזרקות במיקומים אלה כואבות מאוד

 

תרופות פומיות – בנטילה דרך הפה, התרופות (גליקופירולט ופרופנטלין ברומיד (אינן משווקות בישראל)) משמשות למניעת גירוי בלוטות הזיעה. התרופת חוסמות קולטני אצטילכולין בבלוטות ובמקומות אחרים בגוף ובהם שריר חלק ושריר הלב. תרופות חוסמות קולטני בטא יכולות גם הן לשמש למניעת הזעה הקשורה למתח/חרדה. מאחר שלכל התרופות תופעות לוואי, יש לשקול את היחס בין התועלת לסיכונים.

 

סימפטקטומיה – הליך כירורגי בו נחתכים סיבי העצבים האוטונומיים המוליכים את הגירויים לבלוטות הזיעה. הליך זה מבוצע בעיקר לה"י בכפות הידיים, מבוצע בטכניקה סגורה ונחשב להליך פשוט ובטוח. הסיכון העיקרי הוא ה"י מפצה, תופעה של ה"י כל גופית העלולה להיות אפילו יותר בעייתית מבעיית ה"י בשלה בוצע הניתוח. בשל העובדה שה"י מפצה עלולה להופיע בעד 80% מהמטופלים חשוב לוודא שהסיכון ברור ושכל שאר הטיפולים נוסו כיאות ונכשלו.

 

ד"ר גלעד מטפל בהזעת יתר באמצעות תרופות מקומיות ביעילות רבה ובמקרים עמידים במיוחד מזריק את רעלן הבוטולינום להתמודדות עם הזעת יתר בבתי השחי.

הטיפול בהזעת יתר אינו כלול במסגרת ביקורי יעוץ של הביטוחים המשלימים של קופות החולים ומתבצע במסגרת ביקור פרטי ובתשלום נפרד. על המבקשים להתקבל לטיפול לתאם זאת מראש באמצעות דואר אלקטרוני או טלפונית עם המרפאה.

עד להודעה חדשה לא מבוצעים טיפולים להזעת יתר במרפאה.

חזרה
 

תחום רפואת העור הוא אחד התחומים הרחבים והמגוונים ברפואה וכמו בתחומים רפואיים רבים אחרים של הרפואה המודרנית, גם בו מתחוללים בשנים האחרונות שינויים מהותיים עם כניסתם של תחומי מחקר חדשים המביאים בעקבותיהם תרופות חדשות וטיפולים חדשניים. רופא העור מכיר ויודע לאבחן למעלה מ- 3000 מחלות שונות, כיצד לאבחן וכיצד לטפל בהן.

לנוחיות הפונים קיימים באתר דפי מידע מגוונים העוסקים בתחומי המומחיות הייחודיים של ד"ר גלעד וכן פירוט של הטיפולים המבוצעים על ידו במרפאה ובחדרי ניתוח בבתי החולים עימם הוא עובד.

המרפאה ממוקמת במיקום מרכזי בירושלים, מתוכננת, מעוצבת ובנויה לנוחיות החולים באופן המאפשר פרטיות מלאה בחדרי הטיפול. במרפאה מתקבלים בהסדר מבוטחי כללית מושלם, מכבי מגן זהב, מאוחדת עדיף ושיא ושב"ן לאומית (בכפוף לתנאי קופות החולים והביטוחים המשלימים), וכן מתקבלים פונים פרטיים (ביטוח רפואי פרטי או ללא כל ביטוח). ​

הקבלה היא אך ורק בתיאום מראש.

שימו לב: ימי ומועדי המרפאות עלולים להשתנות בהתראה קצרה (לחולים רשומים תימסר על כך הודעה בעוד מועד ויתואם תור חדש).

לבקשת תור ניתן לפנות במספר אופנים כמפורט כאן...

ד"ר לי-און גלעד יליד חיפה 1960, נשוי ואב לארבעה.

בוגר הפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה, בעל תואר ד"ר ברפואה וביוכימיה.

התמחה ברפואת עור במחלקת עור של ביה"ח הדסה ובשנת 2004 השתלם בניתוחי MOHS בסן דיאגו קליפורניה.

לשעבר מנהל יחידה לדרמטוכירורגיה וניתוחי MOHS ומנהל המרכז הארצי למחלת הנסן במחלקת עור של ביה"ח הדסה.
מנהל מרפאה לדרמטוכירורגיה וניתוחי מוס, המרכז הרפואי שערי צדק.

יועץ מוכר לביטוחים המשלימים של כל קופות החולים וחברות הביטוח.

טלפון:  02-5633033     |     פקס:  02-5633033     |     דוא"ל:  5633033f@gmail.com     |     כתובת:  עמק רפאים 43ב', קומה ראשונה

אודות

מידע נוסף

המרפאה